Mirra - Commiphora myrrha (Somalia)
Opis
MIRRA - Emocjonalne przygotowanie do zasiania duchowego ziarna.
Łacińska nazwa rośliny: Commiphora myrrha
Pochodzenie: Somalia
Część rośliny: żywica
Żywioł: ziemia
Inne nazwy: ܡܪܝܪܐ, مُرّ, murr, מור, mor, μῠ́ρον, múron, prawdopodobnie także: στακτή, staktē, nataph, נָטָף, nataf.
Drzewo balsamowe o krzaczastym charakterze, dochodzące do 10 metrów wysokości, występuje w północno–wschodniej części Afryki i południowo–zachodniej Azji. Z pęknięć w budowie łodyg wydobywa się płynna żywica, która zbierana jest jeszcze przed zastygnięciem jej w stałą bryłkę. Na temat mirry możemy przeczytać w wielu przekazach historycznych, w tym również w Biblii. Ma ona szczególne znaczenie w religii i duchowości w ogóle. Była używana do balsamowania zwłok w Egipcie, jako prawdopodobny składnik najwyższego kadzidła świątynnego Ketoret, jak również mityczny dar (tuż obok Olibanu i złota) "Trzech Magów (Króli)". Mirra jest również wykorzystywana do przygotowania sakramentalnego krzyżma używanego przez wiele kościołów zarówno wschodnich, jak i zachodnich. Na Bliskim Wschodzie, tradycyjnie używa oleju pachnącego m.in. Mirrą, aby wykonać sakrament bierzmowania - przez co współcześni ezoterycy używają jej do rozwiązywania i ściągania tzw. "pieczęci". Uznaje się, że Mirra posiada właściwości odmładzające ciało i umysł, a dzięki antyseptycznym zdolnością jest pomocna w leczeniu dolegliwości związanych z kobiecymi narządami rozrodczymi. Mirra, dzięki swojemu ziemistemu charakterowi nadaje się idealnie do uziemienia. Jest również bardzo dobrym składnikiem do łączenia z innymi żywicami. Natomiast znawcy tematu określają wibrację palonej mirry jako "fioletową".
Żywica w szklanym opakowaniu.
Waga: 40 g
Proponowane kadzidła są sprzedawane jako ciekawostki botaniczne. Nasza wiedza i pasja odnosi się do tworzenia kadzideł i zapachów. Informacje zawarte na tych stronach służą wyłącznie przyjemności. Nie możemy udzielać porad medycznych ani przepisów, ponieważ nie jesteśmy pracownikami służby zdrowia. Dlatego powyższe dane, są jedynie zbiorem ogólnodostępnej wiedzy historyczno-kulturowej i służą wyłącznie poszerzeniu swojego stanu wiedzy o wybranym produkcie.